Coaching van volwassenen en jongeren


Een traject met een coach begint bijna altijd met een kennismakings- en/of intake-gesprek. In dit gesprek wordt o.a. antwoord gezocht op de volgende vragen.

A. Is er een klik tussen de coach en coachee (degene die wordt gecoacht)?
Het is heel belangrijk dat je de coach waarmee je gaat werken vertrouwt.
B. Wat is het doel van de coaching? Anders gezegd: wat is de coachvraag?
C. Is coaching wel de beste manier om het gewenste doel te bereiken?
D. Wat is waarschijnlijk de meest effectieve aanpak in het traject?
E. Wat zijn de kosten voor een dergelijk traject?

Indien er een klik is toets ik met jou af op welke domeinen jij mijn ondersteuning kan gebruiken.
Vervolgens reik ik je de tools en ontspanningstechnieken naar jouw keuze aan.
Uiteraard gaat alles op jouw tempo.
Zowel voor deze technieken als voor het coachen ben ik in het bezit de nodige diploma's en certificaten.


Het grootste verschil tussen een coach en een psycholoog, is dat je met een psycholoog werkt aan het oplossen van (heftige) psychische klachten. Denk aan angsten, een depressie of verslaving. Een coach richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je werken aan een bepaald doel.

Een goede coach ondersteunt je in je ontwikkeling. Je zoekt samen naar antwoorden op vragen als: hoe word ik assertiever, wat kan ik doen tegen stress en hoe gebruik ik mijn talenten optimaal? Zo maak je − sneller dan uit jezelf − belangrijke stappen.

Wat een coach in ieder geval niet is: iemand die oplossingen verzint of je vertelt wat je moet doen. Door de juiste vragen te stellen en je een spiegel voor te houden, helpt een coach je namelijk om zélf met de oplossing te komen en te reflecteren op je eigen rol in een situatie.

Daarnaast helpt een professionele coach je om je doelen helder te krijgen en deze te vertalen naar een concreet en werkbaar actieplan. Zo kan coaching je net dat laatste zetje geven om de regie van je leven in eigen handen te nemen.

Vergelijk coaching maar met een personal trainer in de sportschool: zonder zou je je doelen misschien ook wel bereiken, maar mét gaat een stuk sneller.